Klasszikus munkahelyi kollegális információ révén jutottam Limara pékségének blogjához, ahonnan az Express croissant receptjéről szóló bejegyzés is származik. Köszönet érte Tamásnak és Gabinak! Hatalmas sikerélményt adott, nemcsak a friss finomság elkészülte, hanem Párom öröme is. Persze rögtön lecsaptak rá nőrokonaim és barátosnéim is, így rövid megjegyzésekkel és képekkel itt találjátok a receptet, kiegészítve tapasztalataimmal.
Idemásolom Limarától magát a receptet:
"Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
- 2 dl tej
- 1 kk só
- 4-5 ek. cukor
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg hideg vaj
- 1 tojás a kenéshez
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15-18 percre."
Lehet, hogy én maradtam le Limara blogjában az élesztő-kérdéskörről, de bizonytalanságomban, hogyan is kerüljön bele a tésztába, végigolvastam a lelkes olvasók sok-sok kérdését. Így kiderült, hogy elegendő belemorzsolni az élesztőt. Valóban, így is szépen megkelt.
Én csak 4 ek. cukorral csináltam, és úgy semleges ízű lett a tészta.
Füstölt sajttal és vékonya szelt füstölt sonkával töltöttem, nagyon finom lett. Másnap reggel a szállongó illatokat érezve elnosztalgiáztunk a Lehel téri piac rétessütödéjének füstölt sajtos croissant-jain.
A vaj sem volt elsőre egyszerű: én először lereszeltem (szerencsére csak a felét), és úgy próbáltam meg rászórni a kinyújtott bucikra, de így a vaj összeállt a kezem melegétől, és nem lehet olyan egyenletesen elosztani. Érdemesebb 7 egyforma kis adagra vágni, és egyenként a rétegekre reszelni. Kevés joghurt 140 g-os, a legtöbb 150-es, az enyém is az volt. Egy kanállal több lisztet vett fel a tészta, mire szép simára dagasztottam. Egy kis vaj kisült belőle a sütés második felében, de az nem volt gond a végeredményt tekintve.
Ez a hatalmas gigapizza keletkezett, amikor kinyújtottam a 8 vajjal lerétegezett bucit. Látszik, hogy a sodrófám nem ehhez volt méretezve :-)
A cikkelyek egyenletességén is van még mit javítani. A képen tésztán a füstölt sajt és sonka darabkák villognak.
Még kelesztés előtt...
Kelesztés után a töltöttek....
Az első tepsiről már csak ennyit tudtam lefotózni :-)
Próbáltam - megelőzve a fürdőben készülődő páromat - némi bisztróhangulatot kreálni az első kisült példányok mellé pár perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése