csütörtök, szeptember 20, 2012

Fogas körkép: fúrás nélkül mit és honnan?

Ez a bejegyzés tulajdonképpen az '5 gyors tipp rendszerezéshez albérletben' bejegyzés folytatása. Felbátorodva a virágtartó és kaspó összeállítás sikerén, egy újabb tematikus segítségnyújtás akar lenni azoknak, akiknek nincs idejük keresgetni, vagy értékelik idült időhiányuk miatt az útmutatókat keresés közben is. Én is kedvelem, ha egy magazin néha kicsit "vegyesvágottnak" tűnő összeállításában ráakadok egy színre vagy formára, ami utat mutat a keresgélésben.

A legkevésbé helyigényes, ha az ajtóra akasztjuk a ruhát, törölközőt. Sajnos a ragasztós verziók csak ideiglenes megoldások, mert én még ne találkoztam olyannal, ami hosszabb ideig fent maradt volna. Az albérletekben pedig egy drága ajtóra felfúrni egy akasztót... nem a főbérlők álma.
Hát lássuk a kínálatot!

Fúrásmentes verziónál kézenfekvőnek tűnik, ha az ajtó felső élére akasztjuk a kampót. Mobil, ki-be költözésnél időtakarékos és olcsó megoldás.  Fürdőszobába, hálószobába, gardrobe szekrény ajtajára, konyharuha tartónak... millió helyre alkalmazható.

Egy komolyabb ajtóra akasztható verzió egy angol nyelvű oldalról (forintos árakkal is dolgoznak már). Itt ugyan konyhai holmikkal van tele, de az előszobai, fürdőszobai apróságok is kitűnően elférnek rajta.

Ajtóra akasztható tároló a Pottery Barn-tól


A letisztultabb formákat kedvelőknek az Ikea Grundtal sorozatát ajánlom: 4-es és 2 x 1-es formában 1500.- / 700.- Ft-ért.
Grundtal sorozat, Ikea

Az Auchanban 1000.- Ft-ért (2 db/csomag) találtam hasonló, de figurás akasztót vagy egy éve. Kiskacsásat vettünk ajándékba, de kevésbé infantiliseknek virágos is van. A Tescoma cég 4 darab egyes akasztója is kb. 1200.- Ft volt 3 éve, egy nagyobb "százforintos" boltban vettem a konyhai kéztörlőnek a szekrényajtóra.

Ha nem kell a hellyel takarékoskodni, akkor akár álló tartót is választhatsz. A barkácsáruházak króm készlete kimeríthetetlen méretben és árban is. Ha kicsit mást szeretnél, íme egy wenge-fém kombináció a Stile Intero ajánlatában, most leértékelve 7990.- Ft-ért.

Pucci törölközőtartó, Stile Intero


Ha némi tárolással kombinálva szeretnéd megoldani a fürdés utáni törölközőszárítást (mert szekrényt sem szeretnél venni), íme egy Ikea ötlet több színben: egy könnyen összecsavarozható görgős állvány (2490.- Ft-tól), amire több színben (kék, fehér, fekete, lila) akaszthatsz textil-műanyag kombinációjú tárolókat is.

görgős tároló Skubb, Ikea

... és csajosabb verzióban is, fehér alapszínben bézs virágmintával, oldalán zsebekkel:
Az alaptároló ára 4490.- Ft, de kiegészíthető 7 darabos dobozkészlettel szintén 4490.- Ftért.
Garnityr tároló, Ikea


Bátrabbak ezt a fa formájú fogast is választhatják, legalább egy kis természet is költözik a lakásba:

George fém fogas a Jysktől

Ez a képen látható aluminium-műanyag kombináció pedig nálunk lóg a fürdőben, a zuhanykabin oldalára akasztva. Eredetileg ajtóra szánta törölköző tartónak a Tchibo, de én újragondoltam a helyét. Ha valamit utálok, az, hogy valaki megépít egy drága zuhanykabint, de a tusfürdő dobozát a földre kell tenni. Idén évkezdetkor vettük, kb. 7000.- Ftért.



Most pedig következzen a lieblingem, egy létra-tároló. "Kezekész" emberek (hogy Fábryt idézzem) a vateráról olcsóbban is kihozzák, mint a Pottery Barn oldalon megjelenített 70.000 Ft-os ár. Hasonló stílusú drótkosarat láttam már az Ikeában, Kikában is. Ilyet szerettem volna a fürdőnkbe, de nem igazán van helye, de sokkal erősebb érv, hogy nem túl bababarát (a vállmagas virágállványom tartalmának ripityára zúzása csak megerősített ebben a múlt héten)

Létra-akasztó, Pottery Barn


Ne feledkezzünk meg az örök klasszikusról, a szobainasról. Millió változatban létezik, a legtöbb nagyáruházban a króm verzió uralkodik, a barkácsáruházakba inkább az olcsóbb fenyőfából készült. Ez utóbbit negyedévente leértékelik, de óvatosan vele, mert fél éven belül ragasztani kell, szétszáradnak a darabjai. Egy kicsit rendhagyóbbat választottam. Az árát titkolja a német oldal, de sejthető. Ügyesebbek egy régi, szép formájú székből maguk is elkészíthetik. Nem muszáj dobozt fabrikálni, szerintem elegendő lenne egy lap, hosszúsága a doboz alsó lapjával megegyező, melyre a végén a cipő lecsúszása ellen egy kisebb szegélyt kell csavarozni. Az egyensúly megmarad és a vertikális sziluett karcsúsága vízszintesen is érvényesül.

Csináld Magad Szobainas

Ha a szekrénybelsőket eluralta a káosz, azon is sok kisebb-nagyobb tárolórekesz variációval javíthatsz, minden lakberendezési áruházban találhatóak: fonott, papír, összehajtható textil vagy vízálló műanyag, attól függően, hova szánod. De érdemes magasabb szekrényeknél egy-egy polcra akasztható kosarat is bevetni. Hosszabban maradnak gyűrődésmentesek a ruhák, vagy millió kütyüt belerejthetsz, ami hajlamos a szekrény leghátsó és legsötétebb traktusaiba bújni. Például nálunk az előző lakásban a számítógép és egyéb elektromos eszközök kábelei aludtak ilyen kosárban, a PC játékos polc alatt.

Polcra húzható Observatör kosár az Ikeától
Jó keresgetést és álmodozást mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése