GasztroKalandok

Hiába, ha az ember lánya szeret utazni, piacozni, enni, inni és vásárolgatni, azt el is kell csacsognia valakinek. Ha nem mondjuk el valakinek, olyan, mintha meg sem történt volna. Hogy ezt ki mondta, arra viszont én nem emlékszem...


2012. szeptember

Koffein a Koffe/in-ben

Új kávézó és ételbár nyílt Balatonfüreden, a Polgármesteri Hivatallal szemben épült új üzletházban.
A nyitás hétvégéjén jártunk arra (és 2 hónappal később újra), és nem csalódtunk. Részletesebben a Főoldalon Koffein a Koffe/in-ben cím alatt.

2015 nyár: a befuttatott helyet a tulajdonos bérbe adta, és ez meg is érződik a hely szellemiségén és a minőségen is. Pecsétes, szamárfüles itallap, több napos sütemények, a bögre és kimért tea választék siralmas, a fair trade édességek eltűntek, kezdőnek látszó, bizonytalan és érdektelen felszolgáló... elkerülendő!

2012. március 17.

Angyali édességek Balatonfüredről

Ismét egy főoldalra kívánkozott Gasztro poszt, főszereplője a nemrég nyitott balatonfüredi Angelo Dolcezza cukrászda és olasz édességei. Természetesen felbukkan benne kritikai szellemem is, illetve az újragondolt, de enyhén egzaltáltra sikeredett exArany Korona vendéglő. Mindezt Angyali olasz édességek giccsbe csomagolva cím alatt találjátok. Jó csámcsogást!

SAJNOS A CUKRÁSZDA 2014-ben BEZÁRT!

2012. március 16.

Veszprémi Olívás ebéd

Veszprémi bevásárlótúránkon az Oliva étteremben tartottunk villámebédet. Beszámoló Veszprémi Olivás Villámebéd címen a főoldalon. Lehet, hogy koncepciót kellene váltanom? A GasztroKalandok bejegyzéseinek száma egyre csak nő, míg eredeti célom, a CSináldMagad-RendezdÁt az albérletben témakör pedig alig gyarapszik. A sok  - kényszer szülte - utazgatás miatt itthon alig csinálok valamit, míg az étteremfront egyre erősödik. Mi a véleményetek? Új blog GasztroKalandok címen?


2012. március 3.

Egy Kis Mandulás sütemény margójára

Kismandula cukrászda Debrecen

Debreceni cukrászdai élményeink kódexbejegyzései folytatódnak..... a Kismandula Cukrászdával.
Több Mandula cukrászda egység is van a városban, mi kettőben is jártunk: a Kismandula Cukrászdában a belvárosban és a Mandula Cafeban, mely nincs két éve, hogy megnyitott. E utóbbiban nem ültünk le, csak elvitelre vettünk néhány sütit. A Kismandulában többször is jártunk, nem igazán sikerült eldöntenünk elsőre, milyen is a hely valójában.
Minden alkalommal zsúfolt, kicsiny asztalai körül folyamatosan cserélődnek a vendégek. Itt kevesebb fiatalt láttunk, a Gara Cukrászdához viszonyítva, de nem tudom, ez nem az időpont rovására írható. Talán nekik még izgalmasabb programjaik adódnak a vasárnap délutánok eltöltésére, mint az idősebb pároknak, gyerekes családoknak. A berendezés nekem kicsit sok, túl erős a kék-sárga sakkmintában lerakott padlólap, tompítja a pult szerepét.
Forrás

Több látogatás, többszöri süteménytesztet eredményez. Triplacsokis és Madártejes lávatorta, Mákos guba torta, Konyakmeggyes marcipántorta, Kecskeméti barackos kölestorta, krémes, gyümölcsös pite szerepelt a tesztjelöltek között. A Konyakmeggyes marcipántorta szégyenletesen száraz volt, és a nevében szereplő alkotóelemek közül egyik sem volt érezhető. Akár egy szimpla csokitortának is el lehetett volna adni.
Forrás
A Triplacsokis lávatorta csokoládéőrülteknek jó választás, bár én a karakteresebb csokoládét kedvelem, ez túl édes volt számomra, de a párom rajong érte.








A gyümölcsös amerikai stílusú pitéik kifejezetten finomak, porhanyós vékony tésztaalap és sok-sok gyümölcs szerelmetes házassága. A krémes átlagos, ettünk már jobbat is. A Mákos guba torta nekem ízlett, de ha rosszmájú akarok lenni, olyan az állaga, mint mikor az előző esti megmaradt mákos gubát másnap kivesszük a hűtőből. De ha valaki forrón, ropogós tetővel, rmézzel megcsurgatva szereti, az ne próbálja ki.
A felszolgáló hölgyek kedvesek, de távolságtartóak. A cukrászda honlapja látszik, hogy átgondolt, minden megtalálható rajta, amit a Google szeret egy weboldalon. De ettől talán kicsit személytelen és steril: az egészben lefényképezett torták nem árulnak el semmit a beltartalomról, talán egy szelet belőlük a torta mellett szerencsésebb lett volna. A nem torta süteményekről pedig semmi nyom, holott lehetne még mit reklámozni. A weboldalon reklámozott Smoothie gyümölcsös italokról pedig a cukrászdában nem hallani egy szót sem, egy felszolgáló sem ajánlotta egyik alkalommal sem.
Kellemes hely, nem kapunk semmi különlegeset, de nem is csalódunk. Aki szereti a kiszámíthatót, annak tökéletes pont egy süteményhez.


2012. február 29.

Boldogságpirulák Gara módra

Gara cukrászda Debrecen

Lelkes süteményrajongóként sajnos eddig a Tiszántúl északi része terra incognita volt számunkra. De az utóbbi időben több debreceni programpontunk is volt, ezek egyike a Gara Cukrászda a Piac utcán.
A cukrászda honlapjának tanúsága szerint Gara Gyula a cukrászda névadójaként és a sütemények egyik megálmodójaként elhivatott mestercukrász. Ez a családivá vált szenvedély látszik mindenhol: a honlapon, a berendezésen, süteményeken és a felszolgáló lányokon egyaránt. Hatan estünk be a cukrászdába plusz egy komolyabb méretű babakocsi a benne helyet foglaló igen éhes és izgága babával egy szombati zsúfolt és roppant szeles délelőtt. 
Gyors tereprendezés után már röpültek is a kért italok és sütemények. Forró csokik tejszínhabbal, kávék és cappuccino-k érkeztek, mindegyik kísérőjeként egy-egy házi készítésű babapiskóta. Ezt aztán az éhes baba gyorsabban magáévá tette, mint az ebédként neki szánt spenótot. 
Nosztalgia krémes - Forrás
A sütemények igazán széles és friss kínálatából alig tudtunk választani: nosztalgia krémes és  narancsos szelet, Somlói kehely, vaníliás és baracklekváros kardinális, trüffel torta és kókusztekercs.
Somlói kehely - Forrás

Erről már lehet mondani, hogy szép keresztmetszetét tekintettük meg a cukrászda kínálatának. Gyomrunk kényeztetését még az elvitelre válogató karácsonyról úgy maradt milka lady lila-arany adidas melegítőjének színkombója sem tudta megzavarni.
A forró csoki rajongóknak fontos infó, hogy ez inkább a kakaós vonal, nem a vastag krémes, mint pl. a New York vagy a Gerlóczy kávézóké. A Somlói kehely még elbírt volna némi erősebb alkoholos átitatást, de ettől függetlenül nem lehet okunk panaszra.
A sütemények esztétikája mellett pár sort a helység is megérdemel: fekete-fehér  színkontrasztra építve műbőr háromlábú székek és üvegasztalok, legutóbbi trend szerinti Vlies selyemfényű tapéta, matt greslap a padlón. Friss enteriőr a hagyományos 80-as évekbe betokosodott cukrászdai berendezések után. A honlapon még a régi berendezéssel készült képek találhatóak, de gondolom hamarosan lecserélik, mert ezzel lehet dicsekedni.
Hogy fokozzam a leendő látogatók kedvét, kicsiny kommandónknak nemcsak a sütemény és a hely, de a felszolgáló leánykák segítőkészsége és vidámsága is felettébb szimpatikus volt. A két fiatal és csinos lányzó csak úgy repdesett a kávégép, a pult és a süteményestálcák között.  Soha nem lehet eleget mosolyogni egy vendégre … de hogy Magyarországon divat olyan felszolgálókat alkalmazni, akik trendi, hosszú fekete kötényben születtek  és savanyú uborka arckifejezés-képzőbe jártak a pincérsuli mellé, az biztos.
Gyógyszerészének vagy orvosának megkérdezése nélkül is ajánlott a Gara Cukrászda boldogságpiruláinak gyakori használata.

2012 február 18.

Víg kakasderelye a Molnárral

A legfrissebb élményünk a hétvégi családi születésnapi ünneplés helyszíne, a csopaki Víg Molnár Csárda.
Tavaly nyár óta nézegetjük a folyamatos változásokat, és most már belülről is láttuk. Egy kis saját montázs a helyről ízelítőnek:



 

2011 október 15.

Debreceni Zamat Pálinka-és Pároskolbász Fesztivál

2011 október 14-16-án első alkalommal került megnevezésre ez a szép hosszú nevű fesztivál Debrecenben. Sok-sok pálinkakészítő céget és helyi éttermet, esténként programokat, kézműves vásárt ígértek a rendezvény szervezői. A fesztivál honlapjának képeit nézegetve be is tartották ígéretüket, kár, hogy idén még nem tudtuk élvezni az esti programokat, családos szombat déli tesztelés alá került a rendezvény a részünkről.
Másnapos kurva hangulatú a fesztivál, Már igyunk? Még igyunk?A folytatás itt




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése