vasárnap, november 24, 2013

Képek fúrás nélkül_1: hova és hogyan?

Ez a bejegyzés a korábbi, egyik legsikeresebb írásom, a 'Fogas körkép: fúrás nélkül mit és honnan?' tematikus folytatása.
Albérletlakók  és saját lakással rendelkezők is gyakran találkoznak a fúrás mizériával. Már ha lehet fúrni, és a Kedves Tulajdonos nem tiltja meg. Ki tudja, a vakolat alatt mi lapul és ez milyen egyestés műsorrá fajulhat, ha az ember párja nekiáll fúrni ... Ha ehhez még hozzáveszem azt az uszkve 1 órától fél évig is eltartó könyörgési fázist magáért a fúrásért ... és a vasárnap este 8 óra után 5 perccel az utolsó lyukhoz tartozó utolsó tipli beleszakadásakor járó szentségelést ... na nem! Akkor inkább keresek valami más módszert.

Forrás
Így alakultak ki az évek során az alábbi ötletek, válogasson mindenki a lakás és lelke kívánalmainak megfelelően!

1.) FOGKRÉM, GYURMARAGASZTÓ, RAGASZTÓPISZTOLY ...
   Kollégista korom egyetlen, a szobákban engedélyezett plakátragasztási  módszere a fogkrém volt. Apró fogkrémpöttyök, csíkok a plakát hátuljára, és már mehetett is a falra. Csakis fehér krémet használjatok, mert a csíkosak nem távolíthatóak el nyom nélkül a falról.
   A virágkötészetben ismert gyurmaragasztó több színben is kapható, nekem fehér és fekete is van itthon. Van, amelyik akár 3 kg-nyi súllyal el elboldogul. A nagy képeknél a fal egyenetlensége nehézséget okozhat, de ez hamar kiderül, amikor éjjel koppan a kép a padlón ...
Néha ha túl kevés a gyurma, kiszáradhat, a falfesték kiszívhatja a nedvességet belőle, és akkor is hajlamos a kép leesni.
   A falfúrásnál csak egy van rosszabb, a csempefúrás... ha lehet, azaz elbírja a máz a csempén, akkor én ragasztópisztolyt használok. Nemcsak képeknél, de akasztóhoz a konyhában, fürdőben is. A műgyanta átlátszó, így nem feltűnő, és gyorsan köt. Költözéskor csak egy késsel lepattintja az ember a ragasztót a csempéről.



2.)  DEKORTAPASZ
vagy washi tape néven is fut ez a mostani őrület. Ebből is van papír, műanyag, textil vagy csipke, széles vagy keskeny. Netes boltokban nagyon nagy a választék, de már az Ikea papírboltjában is láttam. A Dekorella webshopjában már outlet is van.

Forrás


Forrás


3.) ÖNTAPADÓS KÉPAKASZTÓK
Csempére, tükörre, üvegre gyors és fájdalommentes választás lehet az öntapadós akasztó.
Ezt a Praktiker webáruházában 519.- Ft-ért találtam, de én konyhafelszerelési mindenes (amolyan százforintos) boltban kemény 100-150.- Ft-ért vettem.

Forrás

Forrás

Ez a színes kollekció az Ikeából van, 1800.- Ft-ért az 5 darabos készlet. Ragaszthatod és fúrhatod is.

Forrás

Ezt pedig akár egy zuhanyzóba való csúszásgátlóból is ki lehet vágni. De nemcsak a falra képeknek, a fürdőben, zuhanyzóban is hasznos lehet a fogmosóbögrének, tusfürdőnek. Ugyan nem kimondottan képeknek való, de annyira szerelmetes lettem a Koziol új fürdőkollekciójába, hogy abból is idekívánkozik egy tappancsos tartó:

4.) GÁZCSŐ, GALÉRIAKORLÁT, ZUHANYFÜGGÖNY RÚD
Érdemes a terek különlegesebb adottságait is kihasználni. Nem mindig bosszantó az a szobán keresztülvonuló cső, ha ...
   Sok házban húzódnak végig a falak mentén magasban a gázvezetékek. Egy-egy mutatós széles szalaggal felerősíthetünk oda is képeket, belógatva azokat a magasból. Ha zavar, hogy mozognak, egy kis gyurmaragasztóval fixálhatod őket az alsó sarkainál a falhoz. Ha nincs megfelelő színű szalagod, egy vastag fehér textilcsíkot festékkel vagy akril sprayvel is lefesthetsz a kívánt árnyalatra.
   A galériák korlátja is hasonlóan kihasználható, bár oda inkább szögelve érdemes feltenni a tartószalagot.
   A barkácsboltokban, Ikeába kapható flexibilis zuhanyfüggöny tartórúdja a kívánt méretre kihúzva két keskenyebb helységekben a falak közé, vagy bútorok, szekrények közé feszíthető. Erre is tudsz képeket akasztani.
Az akasztó/szalag pedig lehet csipkés vagy horgolt, használaton kívüli bizsu nyaklánc, high tech hangulatú fém lánc, színes textilkábel, spárga vagy hajókötél ...




1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Bloggerica! Megkíméltél egy csempefúrástól!!! :)

    VálaszTörlés