csütörtök, március 22, 2012

Angyali olasz édességek giccsbe csomagolva

Angelo Dolcezza cukrászda, Balatonfüred

Ahogy már korábbi veszprémi olívás villámebédünkről szóló bejegyzésemből kiderült, utunk újra a Balaton északi partjára vitt minket, kellemes babás sétákra csábítva a családot a napsütéses hétvégén. Persze hogy nem lehetett kihagyni belőle egy cukrászdalátogatást sem!
A balatonfüredi Angelo Dolcezza cukrászdára esett a választásunk. 

Klasszikus sörbarna vendéglő a '80-as évekből... - Forrás


...és egy belső fotó a fénykorából - Forrá
Az épület maga történelmi és személyes emlékektől egyaránt ismert családunk és a város életében is. Arany Korona vendéglőként működött az utóbbi években. De elődje - melyről a jelenlegi cukrászda falain képek is emlékeztetnek - Beszálló Vendéglő néven az 1920-as évektől működött ezen a helyen. Gyermekkoromban nagyapám minden füredi látogatásakor elfogyasztott a könyöklőknél egy-egy pohár - amúgy számára tilalmas - sört.




Apámék nehezményezték ezt, mert az ovis korú unokákat is magával vitte - értsd minket -, volt is belőle perpatvar rendesen.
Az utóbbi években az Arany Korona éttermet 'megette' a kor szelleme: a menürendeléses kiszállítás és a rendezvények elmaradása; az öreges, tuningolt szocreál barna belső is felújításra várt.



De visszakanyarodva a történelmi kitérőből: valójában másodszorra járok a cukrászdában, az első alkalommal a tavaly télen frissen nyitott decemberi hangulat csábított be. Az ajtón belépve az előtérben egy hatalmas, feje tetejére állított karácsonyfa fogadta a vendéget.

feje tetejére állított karácsonyfa - Forrás
Úgy éreztem, végre valaki, aki új elképzeléseivel a feje tetejére állítja ezt a fáradt, beporosodott helyet.
Az alsó teremben kezdődő kávéházi-szalon-cukrászda hangulat fogadott: új asztalok, székek, a terem közepén húzódó oszlopsoron, a falakon trendi tapéta, a hátsó falnál lassan populárissá váló barna-narancssárga színkombinációjú dívány, a falakon mozgalmas kép-virág dekorációk. Jobb oldalon hatalmas hűtőpult, roskadásig süteménnyel, folytatásaként a régi pultrendszer frissített külcsínnel. Divatos, friss formák, színek, az apró díszek az asztalokon karácsonyi hangulatot csempésztek mindenhova. Néhol ugyan becsúszott egy-egy giccsesebb farsanginak tűnő dísz a lámpákra, oszlopokra, de szódával még ez is elment. Az egész miliőből érezhető volt, hogy valaki szeretne valami újat, de elsőre nehéz (és drága) rögtön nyarat csinálni (hogy némi képzavarral éljek).
A hűtő választéka tette fel az i-re a pontot: eddig itthon ilyen cukrászati remekekkel ritkán volt alkalmam találkozni. Izgalmas, anyag- és íz-gazdag forma- és színvilág - ha lehet ilyet mondani süteményekről. Az olasz süteményneveket én otthonosan kezelem, de biztos sokaknak idegen, és fárasztó lehet a felszolgálót faggatni. Érdemes lenne kétnyelvűre csináltatni a táblákat. De ez nem zavarta a családomat, akiket a hatalmas adagok, a frissesség és a csokoládés gesztenye (Castagna alle Amarene) levett a lábáról.

Érthető hát, hogy örömmel készültem a Páromnak is megmutatni a helyet ezen a márciusi szombat délután. A dorbézolásra igazolásul az esküvői torta- és cukrászatkeresésben való segítségünk szolgált. Belépve az előtérbe, a felfordított fa helyére valami izgalmas újdonságot vártam, de csak egy csocsóasztal árválkodott ott. Még nem fogtam gyanút, pedig kellett volna. Bent újabb designe váltás, a hátsó falra egy "kilátás egy görög apartmanból a szomszéd hotel medencéjére" típusú , a teljes falat beborító poszter került, akár egy falusi fodrászatban. Nem tudom, mi volt a célja a változtatásnak, de a hatás sokkoló. A kezdődő cukrászdai hangulat végképp eltűnt. Máshol is érezhetőek voltak a koncepcióhiány jelei: a süteményes pult melletti polcrendszer még karácsonyi bögrékkel és üldögélő hóemberekkel elhanyagoltan árválkodott, az asztali kis vázákban Halloween tökökkel díszített fröccsöntött minikompozíciók.
Szerencsére a hűtő kínálata változatlan, Csokoládés diós süteményt és csokis tortát választunk. A csokis diós zavarba ejtően sok krémet és diót tartalmaz, nem is bírunk vele, akkora adag. A csokitortában rózsaszín cukros mázzal meglocsolt piskótalapok és vaníliás pudingkrém roskadozik a rengeteg csokikrém és reszelék alatt.

Egy csokis csoda az Angelotól - Forrás
minta a szín- és formavilágából - Forrás

Manóka türelmetlensége  - érthető, hiszen ő még nem ehetett a sütikből - sétára invitál a helységben. A felszolgálót faggatom, mi is ez az Angelo. Olasz cukrászda a Mom Parkból, saját cukrásszal, a világbajnok Giovanni Lupo mesterrel. Honlapjukról az is kiderül, hogy a cukrászat hátterében tőkeként pedig a Hemingway, Articsóka, W.Leroy, Alessio és Highland Golf érdekköreibe tartozó tulajdonosi kör áll.
Érdemes a helyet fejben tartani, ha éhesen Balatonfüred felső részében jár az ember. Reméljük, a terasz is kinyit nyárra, így a posztert sem kell egy ideig nézegetnünk. Aki pedig trendibb környezethez és ezekhez a sütikhez ragaszkodik, az a Tesco Marina Centerben is megtalálja az Angelo választékot.


Bejegyzés 2013. augusztus 3.: Sajnos a cukrászda 2013 kora tavaszán bezárt, így az Arany Korona épülete ismét üresen árválkodik. Kicsit mintha sorsszerű lenne, hogy senki nem tud egy klasszikus cukrászdát csinálni az Óvárosban. Az Angelo olasz süteménycsodái - kicsit szűkebb választékkal - a Tesco üzletsorán található kávézóban fellelhetőek.

2015 nyár: Sajnos a Tesco üzletsoron sem működik már az üzlet.

2 megjegyzés:

  1. :-) Jó a bejegyzés,de a Tescoban már megszűnt az üzletük!A tortánkról kép nem kell?

    VálaszTörlés
  2. Megköszönném a képet! És még egy friss információ: megnyitott az Angelo Dolcezza cukrászda terasza! Igaz, ottjártamkor, június 30-án még várták a napernyőket és az utcai forgalomtól egy kis intimitás varázsló kaspós növényeket, de az asztalok, kényelmes székek és a kedves asztali levendula dekoráció máris nagyon hívogató volt. Főleg, hogy a városnak ezen a részén eddig nem is volt igazi kávézó.

    VálaszTörlés