kedd, szeptember 01, 2015

Születésnapra, karácsonyra: újabb DIY ajándékok a konyhából

Szintén egy gyors, egyszerű és olcsó ötlet, mely saját készítésű ajándékként is megállja helyét.

Jól esik télen a gyógyfüvekből készült tea, főleg ha a saját kertünkből szedtük. De a kakukkfüvet, oregánót pizzához, tésztára való szószokhoz, húsok pácolásához szárítva is használhatjuk. Ha mellékelsz hozzá néhány receptet, tuti a siker.
Nemcsak gyógyfüvek, de bogyók, szárított virág, levendula, rózsaszirom is kerülhet bele.


Ha több üveget is készítesz, ilyen mutatós összképet is lehet teremteni vele.


A régies üvegek a devecseri lomispiacról származnak, némi csomagolópapírral és szalaggal dekorálva. A kiszabott papírlapot széleinél és sarkainál félbehajtottam, majd a közepére helyezett üvegre hajtogattam a cikkelyeket. Aztán átkötöttem. Lehet játszani a papír színével és fonákjával, vagy két, kontrasztos papírt is használni.


De nem mindenki szereti ilyen egyszerűen illetve nem minden tartalomhoz áll jól ez a stílus.
Például a júniusi eperlekvárok más külsőt kaptak: kicsiny üvegek, a kevésbé dekoratív tetőkre textilborítás került, majd vékony spárga és címkék. A kötözős papírcímkékre kezdek mostanában rákattanni, ezeket nem kell utána vakargatni az üvegről. Egy szép címke elegendő, hogy egy fénymásoldában sok-sok címkét csináltassunk belőle egy lapra.



Az utolsó epres héten, június végén elmentünk barátnémmal a Debreceni Nagybani piacra, és vettünk pár rekesz mézédes epret. A túlérettsége miatt kissé hosszadalmasra nyúlt tisztítási-előkészítési folyamat után egy rövidke főzés és egy zacskó 3:1-hez zselésítő, minimális cukor (kb. 15 dkg nádcukor gyümölcskilónként) és citromsav (2 ek.) segítségével fantasztikus dzsem lett belőle. Egy-egy adagot vaníliával és más finomságokkal is ízesítettem. Ez utóbbiakat - kissé előre gondolkodva - karácsonyi ajándéknak is szánom. Sajnos egy kicsit vesztett a friss pirosságából az eltelt 2 hónapban a citromsav ellenére is, de az íze, az megmaradt. Ritkán büszkélkedem ilyenekkel, de több tesztelő is egy ültő helyében megette az üvegnyi ajándék dzsemet, így van hivatkozási alapom.

Ha epret nem is, de lehet még paprikakrémet, lecsót, padlizsánkrémet, fűszeres paradicsomos szószokat készíteni, de akad még körte, szilva, alma is a lekvár- és csatni-mániásoknak. Kis csalással fagyasztott gyümölcsökből is kitűnő dzsemeket lehet készíteni, nem kötelező nagy adagokban gondolkodni.

Jó kreatívkodást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése