hétfő, február 06, 2012

Szexőrült és pszichopata szomszédok, gázkazánok és sáskák

Gyermekalvásos szabadságom alatti időszakomban (értsd ca 30-35 perc reggel fél tíz körül) a neten tallózgatva akadtam rá az Albérletes rémálmok-at részletező cikkre a 4szoba.hu oldalon. A kommentek között ígérve vagyon egy sorozat is, aminek a következő darabja az albérlőkről szól majd a főbérlők szemével. Ígéretes!
De ha lehet, ne felejtsétek el az albérletek titkos kellemetlenségeiről, a szomszédokról, a javíttatások, a tulajok gyakorlatlan elképzelései miatt kialakuló pénzveszteségeket okozó helyzeteket megemlíteni sem. Gondolok itt olyanokra, pl. hogy a főbérlőnek fogalma sincs a lakás rezsijéről; a szomszédokról; a használhatatlan berendezésekről... ragozhatnám.
   Néhány veretes példát is tudok hozni, szemezgessetek: Egyik albérletünkben éjjel tizenegy-éjfél körül mindig erős sült hús-fokhagyma illat áradt be a szagelszívón keresztül. A konyha-nappaliban hamar eluralkodott a beömlő szag, egylégterű lévén. Hónapok múlva a véletlen hozta, hogy a konyhaszekrény tetején kotorászva meglöktem a szagelszívó ca. 3 méteres merev csövét, és az ketté is hullott rögtön. Az összeillesztésnél a kivitelező elfelejtette a ragasztást és szigetelést ...

Forrás

   Szintén itt történt: nyár derekán beköltözött egy arab család, sajnos a földszinti, nem túl előnyös fekvésű lakások bérlői igen sűrűn változtak. Kulturális szokásaiknak megfelelően több asszony egy férfivel, aki családfenntartó lévén csak a kora reggeli és esti órákban tartózkodott otthon. Akkor viszont igen hangosan nehezményezte, ha nem úgy zajlott minden, ahogy ő elképzelte, és elég hallhatóan rendet is teremtett az asszonyok között. Mindezt klíma nélküli lakás bérlőjeként nyitott teraszajtó és ablakok mellett, időnként az udvaron, ékes arabusul.
   Volt aztán egy pszichopatánk is, éppen felettünk. Szombatról vasárnapra virradóan hajnali egy körül kezdték a műsort: veszekedés, sikongatás, kiabálás majd csapkodás. De nem ám akármit! Olyan hangja volt, mintha a heverőt emelgetnék és ejtenék vissza a padlóra. Pont az 5 hónapos fiam feje felett. Sose volt benne annyi bátorság, hogy a csengetésemre kinyissa az ajtót.
   Volt egy szexőrültünk is: szintén felsőbb emeleten, késő éjjel, nyitott ablaknál csinálták, de olyan hangeffektekkel, mintha egy pornófilm szinkronjának rögzítése zajlott volna.A házból ilyenkor többen kiléptünk az erkélyre és nemzetközi kézjelekkel megbeszéltük pl. a szemközti spanyol srácokkal, hogy kinek mennyire is volt jó :-)
   Jelenlegi lakásunkban a rezsiköltségek körül keletkezett némi rossz szájíz. A tulajdonosok tizenévnyi ittlakás után adták ki a házat. Bérbevételkor havi 60 ezer körüli gázszámlát emlegettek a téli hónapokra, kb 19-20 C-os átlaghőmérséklettel. Ezt akkor részletesebben ki is veséztük az alvási szokásokig merülve, de ezzel most nem fárasztanám az olvasót. December hónapban, amikor nem ment a hőmérő pár nap kivétel a 0 C alá, 100ezer forintos számlánk lett. Az átlaghőmérséklet hasonló az általuk említetthez, és a fűtési taktika sem tért el a korábbiaktól. Bár a temperálás nem igazán könnyű, mert a termosztátok (két körös a ház) igen ósdi darabok: manuálisan állíthatók, nagyléptékű beosztással és csak az egyik mutatja digitálisan a hőmérsékletet. A Párom csak on-off gomboknak hívja őket. Ami miatt mégsem egyedül a gázár hirtelen emelkedése okolható a magas összeg miatt, azt jelzi a penészesedés. A lakás összes helységében a plafon sarkaiban penész jelent meg. A tulajdonosokkal történt hosszas egyeztetés, majd kényelmetlen vallatássá fajult panaszkodásunkra kiderült, hogy valójában tavaly télen a használaton kívüli szobákat nem fűtötték (azaz a négyből hármat), a többi helységet pedig alulfűtötték. Ennek a hozadéka a jelenlegi penészesedés, és a rezsiköltségek körüli valótlan állítások.
   Máig is legkedveltebb albérletünk ablakai egy nagy parkra néztek. Sajnos se szúnyoghálót, se redőnyt nem tetetett a tulajdonos annak idején. Eleinte mi sem tartottuk fontosnak.... addig, míg abban az évben kiemelkedően jó nem volt a sáska szaporulat. Heteken át esténként átzúgott egy-két sáska a nappalin, majd megállapodott a plafonon és onnan nézte velünk a tv-t. Szintén itt, a lakás a nap nagy részében tűző napot kapott. Így délután 3-4 óra körül hőgutát lehetett benne kapni. Egy álló ventilátor és egy hatalmas, az erkélykorlátra kifeszített vitorlavászon segítette túlélni a nyarat. De egy redőny felszerelése jóval alacsonyabb energiafogyasztást jelentett volna a Földnek és a pénztárcánknak is.

Forrás

   Három albérletben is a gázzal volt bajunk: az egyik lakásban kikapcsolták, mert nem jól volt bekötve a konvektor. A gázművek embere hangos röhögésbe kezdett, amikor meglátta a vízvezeték-csövet a főcsőbe bekötve. Máshol kikapcsolták a gázt a fűtési szezon kezdetekor, mert a főbérlőnek komoly elmaradása volt a szolgáltató felé. Egy harmadik albérletben évekig ellenőriztettem saját számlára gázszerelővel a konvektort és a kazánt. A főbérlőt csak akkor kezdte el érdekelni a téma, amikor már baj volt a kazánnal, mert korábban, tizenévig az éves karbantartást zárójelbe tette.

Természetesen vannak olyan dolgok, amik miatt nem okolható a főbérlő, mint a furcsán viselkedő szomszédok. De ezekben az esetekben is nagy segítség lehet, ha jelzi tapasztalatait a ház közös képviselete és esetleg a portaszolgálat felé is. Ők hatékonyabban tudnak kommunikálni a kellemetlenkedő albérlő felé, mint a zavart elszenvedő szomszéd egy kis helyi perpatvarral.

A korábban történt hibás szerelések,az elmaradt karbantarások, amelyek legtöbbször a tulajdonos, számára pénztárca kímélő döntései, tudatlansága vagy nemtörődömsége miatt történnek, szintén komoly problémákat, veszélyes helyzeteket okozhatnak.

Az energiákkal való felelőtlen pazarlás is nagyon fontos dolog. Albérlőként nem végeztethetek, csak engedéllyel átalakításokat, pl. klíma beszereltetése. Ha aztán a főbérlőnek távozásomkor nem kell, akkor meg jöhet a visszaalakítás macerája. Jobb és ritka eset az, ha lelakható egy-egy ilyen beruházás, de sajnos ritka az igényes és rugalmas tulajdonos, amikor nem az ő bőrére megy a játék.
Szintén fontos, hogy a bérbevételkor a rezsiszámlákról is kérjünk tájékoztatást. Nemcsak a költségek miatt, hiszen egy friss számlából látható a főbérlő egyenlege is.

Mára ennyit merengtem albérleti előéleteim között. Remélem, van aki ezt az utolsó sort is elolvassa igencsak hosszúra sikerült művemből. Szép, albérlők és főbérlők között (is) viszálytól mentes napot kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése