hétfő, február 13, 2012

Jégköltemények szerelemhez, szeretethez

Az elmúlt napok minuszai és egyik kedvenc lakberendezési magazinom januári száma ihletett néhány jégalkotásra. Az elkészült alkotások viszont nemcsak az eredeti célomhoz, rég nem látott barátainknak tervezett forralt borozás miliőjének megteremésére voltak alkalmasak. De bármikor a szeretet vagy szerelem kifejezésének egyedi és vagány formája lehet. A közelgő Valentin napra is elkészülhetnek még. Elegendő hozzájuk néhány forma, amit a konyhából, a szomszéd kisgyerek amúgy is használaton kívüli homokozó készletéből is kölcsönkérhetünk, szemünknek kedves díszítés, termések, amiket bele szeretnénk fagyasztani (én szárított rózsákat, egyéb virágokat, zöld borostyánlevelet, madárberkenye bogyóit, félbevágott mandarint, hosszabb csíkokra vágott narancshéjat használtam) és nagy hideg.
narancshéjak és citromkarikák a jégmécsesekben
Készítése igen egyszerű: a nagyobb edények aljára tegyél legalább egy ujjnyi vastagságban vizet, és szórj bele díszeket. Ez lesz majd a mécses alja. Ha megfagyott, állíts rá egy jóval keskenyebb edényt, amibe azért egy mécses belefér, és önts köré vizet. Lehet, hogy majd le kell súlyoznod, hogy ne mozduljon el, ez a köré öntött víz mennyiségétől és az edény anyagától is függ. Olyan tárgyat tegyél bele, amit majd könnyen ki tudsz venni, de vizet ne önts bele semmiképpen, mert nehezíti majd a kivételt. Újra szórhatsz bele díszeket. Ezt is várd meg, míg jól megfagy.
Kivétel a formából: Ha sérülésmentesen tudod a felhasználásig tárolni, akkor fagyás után rögtön ki is veheted a formából. Ehhez a mosogatónál eresz a nagyobb edényre vizet és a középső kicsibe is. Elegendő a langyos víz, nem kell forró. Óvatosan mozgasd meg körkörösen az edényeket, és húzd ki őket. Érdemes a mosogató aljára valami puhát tenni, pl. a szivacs mosogatókendőt, ha véletlen kipottyanna a kész dísz, ne törjön össze. A rugalmasabb műanyag edényeket, pl. joghurtos pohár, elegendő csak kicsit körben megmelengetni a kezünkkel, és máris kivehetőek.
készülőfélben a sok jégkreáció

Ha részletesebben megnézitek a képet, szívecskés muffin-sütő forma, konzervdobozok, magas falú mécses, bébiételes üveg és műanyag keverőtál, joghurtos pohár is csatasorba volt állítva a teraszon.
És a kész művek: mécsestartók virágdíszekkel; Jégszívek mécsesekkel tálban (gyors leírás az elkészítéséhez a pasiknak lentebb); és maga a forralt borhoz megterített asztal egy részlete.

Szárított virágokkal
Borostyános mécses
Jégszívecskés mécsestál
A kész asztal egy részlete

A forralt bor partyt a teraszra terveztük, háttérként a havas-holdfényes kerttel. Az asztalra készült néhány jégmécses és jégszívek töménytelen mennyiségben. A forralt bort előre elkészítettük a tűzhelyen és a fondü-melegítőnk alsó állványára állítva tartottuk melegen a -18 C-ban! Mellé frissen sült túrós pogácsa készült. Minden elfogyott :-)

Ha szeretnétek valakit meglepni, a Jégszívecskés mécsestál igazán szemgyönyörködtető és szívmelengető:

Gyors leírás a pasiknak, akik elszánják magukat rá:
1) Otthon az erkélyen, a gangon, akár az ablakban is elkészíthető, ha nem férne a hűtőbe a sok piádtól. A nagy nap előtti éjszaka kezd el. Vegyél hozzá egy doboz mécsest (nem kell nagy áruházba menned érte, ha van a közeledben egy százforintos bolt, Rossmann vagy dm);
2) szerezz egy szép nagy tálat (Anyudtól, a szomszéd nénitől, a tesódtól, ha mér lusta lennél venni és nincs is otthon);
3) a szívecske öntőformákhoz sem kell feltétlenül ragaszkodnod: többféleképpen is létrehozhatod a jégdíszeket: szív alakú muffinsütő segítségével; vagy hagyományos muffinsütőbe szív alakú kartonlapokat gy textildarabokat dobálsz;
4) ha megvan a forma, jöhet a belevaló díszítés: ha nem rendelkezik családod egyik nőtagja sem szárított rózsákkal, amiket Neked is adna, helyettesítheted szappanból készültekkel; művirágokkal; gyöngyökkel; fent említetten kartonból vagy textilből készült szívecskékkel; de akár élőkkel is
5) ha megoldottad a díszítés kérdését, jöhet a fagyasztás: 13-án este öntsd a formát félig vízzel és szórd bele a díszítést; ha megfagyott, másnap, 14-én reggel jöhet a formák felöntése teljesen. Ez a két fázis azért kell, hogy ne mozduljanak el a díszek, ne lebegjenek teljesen a tetején.
6) Ha kész, a fentebb leírt módon 14-én este szedd ki a formából őket, majd tálald. Szerintem ezek után elegendő egy üveg pezsgő és némi zene....még a drága vacsorát is megúszhatod :-)

Kiegészítés: szív alakú muffinformát már "százforintos" boltban is láttam, nem is drágán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése