Ősz óta kuglófmániában szenvedek, gyűjtögetem a recepteket és egy kuglófformára vadásztam. De nem ám a hagyományos, németes, magas, elkeskenyedő tetejűre. Hanem gyerekkorom kedvenc formájára. Anyám kapta a barátnőjétől, aki Kanadából hozta magával, és valahogy nálunk ragadt. Laposabb a hagyományos formánál, szélesebb, vékonyabb és vastagabb szeletek váltakoznak a koszorúban. Sokkal szebbnek találom, mint a tradicionális formát. Végre megtaláltam és 2 hónapos várakozás után (na nem azért, mert olyan ritka, hanem mert volt némi logisztika benne, hogy a konyhámba érjen) meg is érkezett.
De a felszenteléséig nem bírtam várni, tesztelgettem az összegyűjtött recepteket. Az egyik ilyet, egy kávés kuglófot őzgerinc formában sütöttem meg, és így is nagyon mutatós lett. Az ízéről nem is beszélve, egy délután elfogyott.
Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában volt, de az csalódást okozott. Az eredeti arányokkal nem volt elég markáns az íze, nem volt benne érezhető a kávé, és a tésztája is elég tömör volt, így kicsit korrigáltam az arányokon.
Márványos kávés kuglóf csokoládémázzal
Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg porcukor
14 dkg vaj vagy margarin (én Meggle vajat vagy Aro teavajat használok)
1 dl natúr joghurt
1 ek kristálycukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
16 dkg liszt
2 ek instant kávé + 1 tk kakaópor (legalább 20-22%-os legyen, mint pl. a Holland Kakaópor)
1 tk vanília esszencia vagy aroma
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a porcukorral és a vajjal kihabosítjuk, majd beletesszük a joghurtot is. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a sárgájával óvatosan összekeverjük. Az így kapott krémbe belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet. A kész anyagot kettészedjük. Az egyikbe belekeverjük a vanília esszenciát. A másikhoz az instant kávét és kakaóport 5 ek forró vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a fele masszához. A kétféle tésztát felváltva a formába adagoljuk, hogy a végeredmény márványos hatású legyen.
Sütés: 160 C-os sütőben kb. 35-45percig - ez a formától is függ, miben sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük kivétel előtt.
A végső formáját a csokoládémáz adja meg: egy 10 dkg-s étcsokoládé táblát némi vajjal és tejjel gőzfürdőben felolvasztunk, és lazán ráöntjük, hogy szabálytalanul folyjon le a szélein. Az eredeti recept szerint erre kockacukrot és kávészemeket szórjunk. Én inkább az Oetker apró arany és ezüst cukorgyöngyeit választottam.
Jó sütögetést mindenkinek!
Fészekrakás albérletben, környezetet és pénztárcát kímélő megoldásokkal, gyakori költözőknek, dekoratőr és lakberendező mániásoknak. Mindez megtűzdelve GasztroKalandokkal és CSináld Magad akciókkal.
péntek, február 15, 2013
vasárnap, február 03, 2013
A klumpa új farmerruhája
A terhesség utolsó hónapjai igen megterhelték a lábam, így előástam több, mint tíz évvel ezelőtt Dél-Tirolban vásárolt klumpámat. Csak azt felejtettem el, hogy lakásfelújításkor ezt használtam, és sajnos tele lett apró, az anyaghoz makacsul ragaszkodó festéknyomokkal.
Pedig ezt mindenképpen el akartam tüntetni, így újra kellett öltöztetnem. Szintén az otthoni készletből gazdálkodva, akár a lámpánál, egy kiselejtezett farmernadrág mutatós varrásai, zsebei és gombjai no meg a ragasztópisztolyom segítségével egy új klumpát varázsoltam magamnak.A sors fintora, hogy mire kész lettem, megszületett Marci baba is, nemcsak a klumpa új ruhája.
Sajnos a fázisképek eltűntek, Párom segített letölteni a fényképezőgépemről :-), így most a leírással és az elkészült művel tudok szolgálni. Kb ilyen volt eredetileg a klumpa, kék nubuk bőrből.
![]() |
Forrás |
Egy alapos mósószeres-bővizes lemosás után jól kiszárítottam a klumpát.
Rámértem az anyagot: a farzsebes részt választottam, mint központi elemet, ruhacsipeszek segítségével fixáltam a helyzetét, és indult a ragasztás.
A szélére a nadrág mutatós, vastag díszvarrásából varázsoltam csíkot.
Majd az oldalára is került 1-1 díszes pattent, amit más nadrágokról operáltunk le a Párommal korábban.
Íme a végeredmény:
csütörtök, január 31, 2013
Lámpaságok, azaz 2 lámpa SK
Lassan másfél éve lakunk jelenlegi albérletünkben, de még mindig akadnak a tulajdonosok esztétikai ízlésének olyan tanúhegyei, amik szúrják a szemem. Az egyik ilyen az étkező asztal feletti lámpa: elnagyolt, giccses festéssel díszített, a fényt alig áteresztő, nehéz búra. Olyan nehéz, hogy a szabályozható hosszúságú vezeték elvesztette a súlya alatt korábbi funkcióját, és ha egy magasabb vendégünk átnyúlt az asztalon a sóért, majd' beverte a fejét.
Ezt szerettem volna egy funkcionálisabb, könnyedebb és számunkra vállalhatóbb darabra lecserélni. Természetesen mindezt a lehető legmobilabb alkatrészekből és a legkevesebből, mert nem tudni, hogy a következő lakhelyünkön kell-e majd egy lámpa.
A kicsiház blog oldaláról elirigyeltem Kata ikeás kaspójából készült lámpáját (a régi blogon már nincsenek fent a képek, az újon nem tudom, hol van ez a bejegyzés, de azért itt a link, keresgéljetek). Mivel Manó még a nyáron kinyírta két orchideámat leborítva a virágállványt, így most volt véletlenül két ilyen árva kaspóm.
Sógorom segítségével és gépparkjával készítettem egy fa lécet (itt lettem szerelmes az excenter csiszolóba), melyet akrylsprayvel porcelánfehérre fújtam. A Tilkától rendeltünk 2 x 2m piros-fehér pöttyös textilkábelt, majd az egyik nagy barkácsáruházban vettünk 2 csillárfoglalatot és 2 mutatós energiatakarékos izzót. Aztán mindez némi tekergetés és egyensúlykeresés után felkerült a régi csillár helyére. Köszönet érte Hajninak, aki megszervezte és Daninak, aki végrehajtotta a kábel-projektet, és Bencének meg a Páromnak, akik létrát és sört nem kímélve szereltek!
A másik lámpa kicsit hosszadalmasabb projekt volt. Tizenkét éve vettem az Ikeában egy papírbúrás olvasólámpát, aminek a búráját akkori egyszobás albérletem hangulatára decoupage technikával áthangoltam. Szegény lámpa idén szintén Manóka áldozata lett, így kénytelen voltam a búráját feltuningolni. A baleset épp kapóra jött, mert egy ideje már kerülgettem a témát, untam a régi lámpa arculatát. Így nézett ki a baleset után:
Sajnos a terhességem utolsó hónapjaiban már nem volt esélyem eljutni alapanyagbeszerző körútra, így az otthoni készletekből kellett gazdálkodnom. Találtam némi maradék tüll függönyanyagot, egy levélmintás falmatrica megmaradt, fekete, szintén felragasztható kontúrjait, ragasztópisztolyt fogtam, és ez lett belőle:
1) az anyagot méretre szabtam, majd csipeszek segítségével a lámpa kerületét egyenlőre távolságra beosztva ragasztással rakottszoknyát csináltam belőle:
2) Amikor elkészült, hiányérzetem támadt, és akkor találtam ki a matricázást. A matricák dinamikusabbá tették a felületet és stílusra épp a vendégszobába illővé változtatták a lámpát, ahova eredetileg szántam a kész művet. Dupla öröm!
3) Majd belülről, hogy a váz jól megtartsa a búrát és a ragasztás pontatlanságait is eltüntessem, szegélyt kapott sodrott díszzsinórból.
4) Alul szintén a csipeszek segítségével fixáltam, majd megragasztottam az anyagot, és kész is a frissített stílusú lámpa.
És a végeredmény a helyszínen...
... és nagyítva
Ha az elkészült művek nem is a kortárs designe legnagyobb munkái, mégis örülök nekik. Lámpázzon hát mindenki bátran!
Ezt szerettem volna egy funkcionálisabb, könnyedebb és számunkra vállalhatóbb darabra lecserélni. Természetesen mindezt a lehető legmobilabb alkatrészekből és a legkevesebből, mert nem tudni, hogy a következő lakhelyünkön kell-e majd egy lámpa.
A kicsiház blog oldaláról elirigyeltem Kata ikeás kaspójából készült lámpáját (a régi blogon már nincsenek fent a képek, az újon nem tudom, hol van ez a bejegyzés, de azért itt a link, keresgéljetek). Mivel Manó még a nyáron kinyírta két orchideámat leborítva a virágállványt, így most volt véletlenül két ilyen árva kaspóm.
Sógorom segítségével és gépparkjával készítettem egy fa lécet (itt lettem szerelmes az excenter csiszolóba), melyet akrylsprayvel porcelánfehérre fújtam. A Tilkától rendeltünk 2 x 2m piros-fehér pöttyös textilkábelt, majd az egyik nagy barkácsáruházban vettünk 2 csillárfoglalatot és 2 mutatós energiatakarékos izzót. Aztán mindez némi tekergetés és egyensúlykeresés után felkerült a régi csillár helyére. Köszönet érte Hajninak, aki megszervezte és Daninak, aki végrehajtotta a kábel-projektet, és Bencének meg a Páromnak, akik létrát és sört nem kímélve szereltek!
A másik lámpa kicsit hosszadalmasabb projekt volt. Tizenkét éve vettem az Ikeában egy papírbúrás olvasólámpát, aminek a búráját akkori egyszobás albérletem hangulatára decoupage technikával áthangoltam. Szegény lámpa idén szintén Manóka áldozata lett, így kénytelen voltam a búráját feltuningolni. A baleset épp kapóra jött, mert egy ideje már kerülgettem a témát, untam a régi lámpa arculatát. Így nézett ki a baleset után:
Sajnos a terhességem utolsó hónapjaiban már nem volt esélyem eljutni alapanyagbeszerző körútra, így az otthoni készletekből kellett gazdálkodnom. Találtam némi maradék tüll függönyanyagot, egy levélmintás falmatrica megmaradt, fekete, szintén felragasztható kontúrjait, ragasztópisztolyt fogtam, és ez lett belőle:
1) az anyagot méretre szabtam, majd csipeszek segítségével a lámpa kerületét egyenlőre távolságra beosztva ragasztással rakottszoknyát csináltam belőle:
2) Amikor elkészült, hiányérzetem támadt, és akkor találtam ki a matricázást. A matricák dinamikusabbá tették a felületet és stílusra épp a vendégszobába illővé változtatták a lámpát, ahova eredetileg szántam a kész művet. Dupla öröm!
3) Majd belülről, hogy a váz jól megtartsa a búrát és a ragasztás pontatlanságait is eltüntessem, szegélyt kapott sodrott díszzsinórból.
4) Alul szintén a csipeszek segítségével fixáltam, majd megragasztottam az anyagot, és kész is a frissített stílusú lámpa.
És a végeredmény a helyszínen...
... és nagyítva
Ha az elkészült művek nem is a kortárs designe legnagyobb munkái, mégis örülök nekik. Lámpázzon hát mindenki bátran!
kedd, január 29, 2013
Marci baba belépője
![]() |
Forrás |
Köszönöm a türelmet és ígérem, azért lesz miért meglátogatni a blogot idén is.
vasárnap, december 30, 2012
Új évi üdvözlet
"Nam baj Angyalka, én repedten is szeretem".
id. Fábry
A karácsonyi jókívánságokkal ugyan már elkéstem, de az új éviekkel még nem. Mentségemre szóljon, hogy a nagy rokoni és baráti áradatot és a karácsonyi ünnepkört nem is olyan egyszerű 36,5 hetes pocakkal lekezelni. Így lett ez egy utókarácsonyi-új évi bejegyzés.
A fenti mondattal vázoltam is lassan hagyományossá váló karácsonyi szokásaink(m)at és idei bejglisütésünk végkifejletét. Bejgli és zserbósütés közben Fábryt hallgatok, az Ó, Tannenbaum-ot, melyet ugyan lassan már kívülről fújok, de ez a hol finom szatirikus bájjal, hol fekete humorral ábrázolt nosztalgia segít a legjobban az elmélyülésben. Aki nem ismerné, ajánlom meghallgatásra, megkönnyíti a karácsonyi dili túlélését. Azt sajnos nem, hogy a bejgli ne repedjen meg, de ennek a lassan Nobel-díjra is érdemes kérdésnek a megválaszolását nemcsak nekem, de másnak sem sikerült még megtalálnia.
Pedig idén nem panaszkodhatom. December 22-e éjjelére az összes sütemény megsütve, az ajándékok nagyon személyessé téve becsomagolva és ami fő, kivitelezve és megvásárolva, a hűtőben, kamrában pedig tele polcok a három napos menü alapanyagaival. Tudtam, hogy hogyan is terítek, mibe öltözik a gyerek és én, ágyneműk és szobák a vendégeknek előkészítve. Egyedül a férjem sehol, két napi céges karácsonyi partyzások után lezárásképpen Tankcsapdán tombolt szülinapi ajándékként a barátaival hajnalig. Lehet, hogy ezért sikerült? :-)
És egy rövid képes körkép az idei adventről és karácsonyról. Néhány képpel majd találkoztok még a jövőben önálló bejegyzés formájában. Akad itt riszájkling adventi koszorú, ehető ajándék és személyessé tett csomagolás.
Kívánunk kicsiny családunk nevében nagyon Boldog, Egészségben, Szerelemben és Szexben gazdag Új évet Mindenkinek, aki volt annyira vállalkozó kedvű, hogy bejegyzéseimből olvasott akár egy sort is. Köszönöm, hogy ennyien érdeklődtetek, és még inkább megköszönöm, ha a jövőben írásban is értékeltek. Virtuális pezsgős kocc!!
id. Fábry
A karácsonyi jókívánságokkal ugyan már elkéstem, de az új éviekkel még nem. Mentségemre szóljon, hogy a nagy rokoni és baráti áradatot és a karácsonyi ünnepkört nem is olyan egyszerű 36,5 hetes pocakkal lekezelni. Így lett ez egy utókarácsonyi-új évi bejegyzés.
A fenti mondattal vázoltam is lassan hagyományossá váló karácsonyi szokásaink(m)at és idei bejglisütésünk végkifejletét. Bejgli és zserbósütés közben Fábryt hallgatok, az Ó, Tannenbaum-ot, melyet ugyan lassan már kívülről fújok, de ez a hol finom szatirikus bájjal, hol fekete humorral ábrázolt nosztalgia segít a legjobban az elmélyülésben. Aki nem ismerné, ajánlom meghallgatásra, megkönnyíti a karácsonyi dili túlélését. Azt sajnos nem, hogy a bejgli ne repedjen meg, de ennek a lassan Nobel-díjra is érdemes kérdésnek a megválaszolását nemcsak nekem, de másnak sem sikerült még megtalálnia.
Pedig idén nem panaszkodhatom. December 22-e éjjelére az összes sütemény megsütve, az ajándékok nagyon személyessé téve becsomagolva és ami fő, kivitelezve és megvásárolva, a hűtőben, kamrában pedig tele polcok a három napos menü alapanyagaival. Tudtam, hogy hogyan is terítek, mibe öltözik a gyerek és én, ágyneműk és szobák a vendégeknek előkészítve. Egyedül a férjem sehol, két napi céges karácsonyi partyzások után lezárásképpen Tankcsapdán tombolt szülinapi ajándékként a barátaival hajnalig. Lehet, hogy ezért sikerült? :-)
És egy rövid képes körkép az idei adventről és karácsonyról. Néhány képpel majd találkoztok még a jövőben önálló bejegyzés formájában. Akad itt riszájkling adventi koszorú, ehető ajándék és személyessé tett csomagolás.
![]() |
Egy kis dekoráció a teraszról ... |
![]() |
... a fürdőből ... |
![]() | |||
... és a nappaliból. |
![]() | |||
Ajándék személyessé téve ... |
![]() |
... és ehetően: mézes fenyőfa |
Kívánunk kicsiny családunk nevében nagyon Boldog, Egészségben, Szerelemben és Szexben gazdag Új évet Mindenkinek, aki volt annyira vállalkozó kedvű, hogy bejegyzéseimből olvasott akár egy sort is. Köszönöm, hogy ennyien érdeklődtetek, és még inkább megköszönöm, ha a jövőben írásban is értékeltek. Virtuális pezsgős kocc!!
péntek, november 23, 2012
Három időkímélő ötlet főzéshez
Mindenkinek fontos az idő, nekem az utóbbi időben Manó és Pocaklakó Y teszi egyre jelentősebbé az idő fogalmát. Így örömmel fogadok minden olyan praktikát, ami segít az élet pénzének megtakarításában, pláne, ha az az unalmas konyhai teendőket gyorsítja.
A Húsleves, A Zeller és a Karalábé
Mindannyian voltatok vagy lesztek olyan helyzetben, hogy csak egy gerezd karalábét vagy zellert használtatok csak el a húsleveshez, a többi meg elfeledve a hűtő hátuljában szépen beszáradt. Vagy hogy mégsem volt már szép csokorpetrezselyem a vasárnapi húslevesbe. Pedig ezek nélkül nem is igazi a húsleves!
Pár hete felhergeltem magam, aminek a következő lett az eredménye:
Egy karalábét és egy zellert megtisztítottam és cikkekre vágtam, a zeller és zöldség zöldjét alapos mosás és némi szárítás után cérnával kis csokrokba kötöttem. Mindez belekerült két zippzáras zacskóba, amit az InterSparban vettem. És máris csak egy mélyhűtőajtó nyitásnyi mozdulattá vált húslevesfőzéskor a leveszöldség a télen.
Sárga- és fehérrépa a levesbe
Tudom, hogy lehet a boltban fagyasztva kapni. De az nem bio Anyu kertjéből, és korántsem ilyen szépen pucolt, szeletelt. A sárgarépa amúgy is két formát kapott. A lencselevesbe nálam valami titokzatos oknál fogva csak gyufára vágva mehet. A végeredmény pedig:
Azt azért vegye mindenki, aki ilyen fajta mélyhűtésre adja a fejét, hogy 2-3 hónapnál hosszabban nem érdemes kalkulálni a mennyiséggel. A zöldségek hajlamosak a hosszabb tárolás alatt bebarnulni és kiszáradni.
Utólagos bejegyzés I.: az Aldiban és a Pennyben is volt már akciósan többféle űrtartalmú zippzáras zacskó, olcsóbban, mint az Intersparból az én szerzeményeim.
Utólagos bejegyzés II.: kelkáposzta levelével és kelbimbóval is működik, szerintem az is finom a húslevesbe.
Csirke konyhakészen sütőzacskóban
Ez a kedvencem: az eredeti ötletet Nigella adta, de ő azon szerencsések közé tartozik, akiknek van vákumozójuk és "saját" hentesük, akinek szintén van ilyen készüléke. Sajnos nekünk egyik sincs, így kicsit magyarosítottam a helyzeten.
Előnye, hogy akár három napig is jól eláll, tovább még nem próbáltam. A vasárnap előkészített adag tökéletes vacsora a hét közepén. Aki leghamarabb hazaér, beteszi a hűtőbe, egy óra alatt kész.
Veszem a sütni szándékozott csirkedarabokat, és alapos epillálás és mosás után besózom egyenként, majd belefektetem a sütőzacskóba. A fektetés rétegezve történik: szalonnacsíkok, paprika, hagyma és fokhagyma gerezdek közé. Majd nagyvonalúan ráloccsantok némi olivaolajat és zölsfűszereket hangulatomnak megfelelően. Alaposan lezárom a zacskót, majd összemasszírozom őket.
Tálcára fektetem, és mehet be a hűtőbe. Esténként megfordítom, hogy minden oldala álljon az alján felgyűlt páclében. Sütés előtt nem szabad elfelejteni megszurkálni. 180-200 C-on sütöm, a felgyűlt léből pedig némi lisztes-tejszínes/tejfölös sűrítéssel pecsenyelé is készülhet. De gyakrabban kerül az összes sült zöldséggel a hűtőbe, finom pirítósra kenve. A képen szereplő adagot én még tovább pirítottam volna, de a család már nem bírt várni :-)
A Húsleves, A Zeller és a Karalábé
Mindannyian voltatok vagy lesztek olyan helyzetben, hogy csak egy gerezd karalábét vagy zellert használtatok csak el a húsleveshez, a többi meg elfeledve a hűtő hátuljában szépen beszáradt. Vagy hogy mégsem volt már szép csokorpetrezselyem a vasárnapi húslevesbe. Pedig ezek nélkül nem is igazi a húsleves!
Pár hete felhergeltem magam, aminek a következő lett az eredménye:
Egy karalábét és egy zellert megtisztítottam és cikkekre vágtam, a zeller és zöldség zöldjét alapos mosás és némi szárítás után cérnával kis csokrokba kötöttem. Mindez belekerült két zippzáras zacskóba, amit az InterSparban vettem. És máris csak egy mélyhűtőajtó nyitásnyi mozdulattá vált húslevesfőzéskor a leveszöldség a télen.
Sárga- és fehérrépa a levesbe
Tudom, hogy lehet a boltban fagyasztva kapni. De az nem bio Anyu kertjéből, és korántsem ilyen szépen pucolt, szeletelt. A sárgarépa amúgy is két formát kapott. A lencselevesbe nálam valami titokzatos oknál fogva csak gyufára vágva mehet. A végeredmény pedig:
Azt azért vegye mindenki, aki ilyen fajta mélyhűtésre adja a fejét, hogy 2-3 hónapnál hosszabban nem érdemes kalkulálni a mennyiséggel. A zöldségek hajlamosak a hosszabb tárolás alatt bebarnulni és kiszáradni.
Utólagos bejegyzés I.: az Aldiban és a Pennyben is volt már akciósan többféle űrtartalmú zippzáras zacskó, olcsóbban, mint az Intersparból az én szerzeményeim.
Utólagos bejegyzés II.: kelkáposzta levelével és kelbimbóval is működik, szerintem az is finom a húslevesbe.
Csirke konyhakészen sütőzacskóban
Ez a kedvencem: az eredeti ötletet Nigella adta, de ő azon szerencsések közé tartozik, akiknek van vákumozójuk és "saját" hentesük, akinek szintén van ilyen készüléke. Sajnos nekünk egyik sincs, így kicsit magyarosítottam a helyzeten.
Előnye, hogy akár három napig is jól eláll, tovább még nem próbáltam. A vasárnap előkészített adag tökéletes vacsora a hét közepén. Aki leghamarabb hazaér, beteszi a hűtőbe, egy óra alatt kész.
Veszem a sütni szándékozott csirkedarabokat, és alapos epillálás és mosás után besózom egyenként, majd belefektetem a sütőzacskóba. A fektetés rétegezve történik: szalonnacsíkok, paprika, hagyma és fokhagyma gerezdek közé. Majd nagyvonalúan ráloccsantok némi olivaolajat és zölsfűszereket hangulatomnak megfelelően. Alaposan lezárom a zacskót, majd összemasszírozom őket.
Tálcára fektetem, és mehet be a hűtőbe. Esténként megfordítom, hogy minden oldala álljon az alján felgyűlt páclében. Sütés előtt nem szabad elfelejteni megszurkálni. 180-200 C-on sütöm, a felgyűlt léből pedig némi lisztes-tejszínes/tejfölös sűrítéssel pecsenyelé is készülhet. De gyakrabban kerül az összes sült zöldséggel a hűtőbe, finom pirítósra kenve. A képen szereplő adagot én még tovább pirítottam volna, de a család már nem bírt várni :-)
csütörtök, november 22, 2012
Koffein a Koffe-inben
Már régóta adós vagyok magamnak ezzel a Gasztrokalandok-ba való bejegyzéssel, szeptemberi új kávézó felfedezésemről.
Balatonfüred összeségében nem mondható kávézókban szegény városnak. De a parti túlkínálattal ellentétben valahogy az Óvárossal vagy bennszülöttek szerint Faluval sosem bánt bőkezűen a sors az általam ismert utóbbi 30 évben. Akad Művészkávéház, de inkább kocsma Internetsarokkal és a falon szabad helyekre felszorított érdekes festményekkel. Vagy a behalt Diana cukrászda helységében üzemelő műintézmény, évente megújuló bérlőkkel, koncepcióval és berendezéssel, este meccsnézéssel. A Vásárcsarnokban található "új" kávézó sem rossz próbálkozás, de egy hodályban három asztallal sosem lehetne hangulatot teremteni a zöldségvásárlás közben rohangálóknak. (A hely egyéb gasztrokínálatát helyhiány miatt most nem elemezném, de megéri megnézni). Szóval egyik sem az a lélekemelő kávézó hangulat, amikor az ember lánya mered ki a fejéből, kényezteti a testét valami finom itallal és lelkét némi barátnői pletykával.
Ezen változtatott most Nagy Tímea és Kovács Margó, mikor megnyitották a Koffe/In Kávézó és Ételbárt, az új nevét nem tudom üzletház aljában a Polgármesteri Hivatallal szemben.
Szerencsére először a kávézóban voltam, és csak most láttam a honlapjukat, különben ez utóbbinak köszönhetően nem biztos, hogy betértem volna.
Akit a következő 7 sornyi site-elemzés nem érdekel, ugorjon a következő bekezdésre! Szakmailag muszáj megjegyeznem, hogy ha a minimál stílusra törekedett a site, az minden tekintetben sikerült. Minimális info és képanyag, az eredetiség - ami Tímea képeit mindig is jellemezte - még feltárásra vár. Nincs menü, az összes fontos info, mint pl. nyitva tartás, letölthető ét- és itallap, cím a lap aljára került, egy hosszú, a kávézó eszmeiségét megfogalmazni hivatott kisbetűs szöveg alá. Nem túl felhasználóbarát. Az oldal készítője helyében én nem tenném ki a nevem, a honlapkészítés összes ergonómiai és optimalizációs szabályát áthágja a kész mű. Reméljük, ez még javul, és hamarosan tükrözi a kávézó valódi jellemét.
Első alkalommal a nyitó hétvégén tévedtünk be, és azt elmondhatom, hogy jól tettük: az eredeti berendezés, az ajándéktárgyak, bögrék, teáskannák, kimért és helyben fogyasztható teák, fair trade csokik hívogató hátteret teremtettek a pultban felhalmozott finomságoknak. Salátaöntetek és alapanyagok, sütemények az arácsi cukrászdából csábító frissességben.
Az itallap szintén kiemelendő, a kávé és teavariációk hosszas töprengésre késztetik még a rutinos, határozott teázókat/ kávézókat is.
Következő, októberi látogatásomkor csak némi sütielvitelre volt időnk, de örömmel konstatáltam, hogy a hely fejlődik: a stílustalan alumínium asztalok és székek fonott fotelekké és kanapékká változtak, még több zölddel, a bögre- és salátakínálat is bővült. Sajnos nem találtam a pulton az a fonott tálcát, amiben névjegykártya méretben gondolatok, idézetek voltak felhalmozva a vak szerencsére bízva a választást.
Első látogatásunkkor pár szót váltottunk Tímeával több mindenről, közösen megállapítva, hogy valahonnan ismerősök vagyunk egymásnak. Hatalmas lelkesedéssel, szívügyeként beszélt a helyről. Kívánom, hogy a lelkesedés tartson ki még sokáig!
Utólagos bejegyzés (2013 február 28): Legújabb hírem, hogy már kézzel készített csokibonbonokat is árulnak a kávézóban. A hír ellenőrzésekor vettem észre, hogy a weboldal teljes átalakuláson ment át. Végre látni Tímea képeit, tele sok új menüponttal, vibráló színek és formák. Külön kiemelendő a helyszínen árult bögrék, teáskannák és egyéb tárgyak ajándékcsomagként való megrendelésének lehetősége. Gratulálok, igazán fantasztikus lett!
2015. augusztus: A korábbi kellemes tapasztalatok alapján betértünk ide egy barátnőmmel egy kávéra. Szerencsére csak ennyire. Egy tanulónak kinéző felszolgáló, használtnak látszó torták a vitrinben, pecsétes és pohárnyomokkal díszített itallap, koszos asztal, agyonhasznált ülőpárnák... sajnos kihagyhatóvá vált a hely.
![]() |
Forrás |
Balatonfüred összeségében nem mondható kávézókban szegény városnak. De a parti túlkínálattal ellentétben valahogy az Óvárossal vagy bennszülöttek szerint Faluval sosem bánt bőkezűen a sors az általam ismert utóbbi 30 évben. Akad Művészkávéház, de inkább kocsma Internetsarokkal és a falon szabad helyekre felszorított érdekes festményekkel. Vagy a behalt Diana cukrászda helységében üzemelő műintézmény, évente megújuló bérlőkkel, koncepcióval és berendezéssel, este meccsnézéssel. A Vásárcsarnokban található "új" kávézó sem rossz próbálkozás, de egy hodályban három asztallal sosem lehetne hangulatot teremteni a zöldségvásárlás közben rohangálóknak. (A hely egyéb gasztrokínálatát helyhiány miatt most nem elemezném, de megéri megnézni). Szóval egyik sem az a lélekemelő kávézó hangulat, amikor az ember lánya mered ki a fejéből, kényezteti a testét valami finom itallal és lelkét némi barátnői pletykával.
Ezen változtatott most Nagy Tímea és Kovács Margó, mikor megnyitották a Koffe/In Kávézó és Ételbárt, az új nevét nem tudom üzletház aljában a Polgármesteri Hivatallal szemben.
Szerencsére először a kávézóban voltam, és csak most láttam a honlapjukat, különben ez utóbbinak köszönhetően nem biztos, hogy betértem volna.
Akit a következő 7 sornyi site-elemzés nem érdekel, ugorjon a következő bekezdésre! Szakmailag muszáj megjegyeznem, hogy ha a minimál stílusra törekedett a site, az minden tekintetben sikerült. Minimális info és képanyag, az eredetiség - ami Tímea képeit mindig is jellemezte - még feltárásra vár. Nincs menü, az összes fontos info, mint pl. nyitva tartás, letölthető ét- és itallap, cím a lap aljára került, egy hosszú, a kávézó eszmeiségét megfogalmazni hivatott kisbetűs szöveg alá. Nem túl felhasználóbarát. Az oldal készítője helyében én nem tenném ki a nevem, a honlapkészítés összes ergonómiai és optimalizációs szabályát áthágja a kész mű. Reméljük, ez még javul, és hamarosan tükrözi a kávézó valódi jellemét.
Első alkalommal a nyitó hétvégén tévedtünk be, és azt elmondhatom, hogy jól tettük: az eredeti berendezés, az ajándéktárgyak, bögrék, teáskannák, kimért és helyben fogyasztható teák, fair trade csokik hívogató hátteret teremtettek a pultban felhalmozott finomságoknak. Salátaöntetek és alapanyagok, sütemények az arácsi cukrászdából csábító frissességben.
Az itallap szintén kiemelendő, a kávé és teavariációk hosszas töprengésre késztetik még a rutinos, határozott teázókat/ kávézókat is.
Következő, októberi látogatásomkor csak némi sütielvitelre volt időnk, de örömmel konstatáltam, hogy a hely fejlődik: a stílustalan alumínium asztalok és székek fonott fotelekké és kanapékká változtak, még több zölddel, a bögre- és salátakínálat is bővült. Sajnos nem találtam a pulton az a fonott tálcát, amiben névjegykártya méretben gondolatok, idézetek voltak felhalmozva a vak szerencsére bízva a választást.
Első látogatásunkkor pár szót váltottunk Tímeával több mindenről, közösen megállapítva, hogy valahonnan ismerősök vagyunk egymásnak. Hatalmas lelkesedéssel, szívügyeként beszélt a helyről. Kívánom, hogy a lelkesedés tartson ki még sokáig!
Utólagos bejegyzés (2013 február 28): Legújabb hírem, hogy már kézzel készített csokibonbonokat is árulnak a kávézóban. A hír ellenőrzésekor vettem észre, hogy a weboldal teljes átalakuláson ment át. Végre látni Tímea képeit, tele sok új menüponttal, vibráló színek és formák. Külön kiemelendő a helyszínen árult bögrék, teáskannák és egyéb tárgyak ajándékcsomagként való megrendelésének lehetősége. Gratulálok, igazán fantasztikus lett!
2015. augusztus: A korábbi kellemes tapasztalatok alapján betértünk ide egy barátnőmmel egy kávéra. Szerencsére csak ennyire. Egy tanulónak kinéző felszolgáló, használtnak látszó torták a vitrinben, pecsétes és pohárnyomokkal díszített itallap, koszos asztal, agyonhasznált ülőpárnák... sajnos kihagyhatóvá vált a hely.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)