szerda, október 19, 2011

Az első meglepetésekkel teli nap

Kicsit úgy hangzik ez a cím, mint egy ifjúsági regény fejezetcíme, de nem jut jobb az eszembe. Nem is baj, nem kell mindig bulvárstílusban nyomni. Inkább miniregény ez a bejegyzés, nem egy Blikk cikk.
Az új albérletben az első nap reggele kellemes eklektikában telt: aranyozott mintás Hollóházi csészéből ittuk a narancslevet, a nászajándék ezüstszegélyű barokkos indamintás tányérokról  fogyasztottuk a zsömlét, melyet a krumplihámozó 4 cm-es késével vágtunk fel, felfújható gumiágyunkon a legdrágább szatén ágynemű, éjjel mosott bugyi és alsónadrág hűvöse a popónkon ... de így jár az, aki nem készít magának az első éjszakára és reggelre kezdőcsomagot az új házba :-)
Manóka az új hely ellenére nyugodt ütemben végighorkolta az éjszakát, igazi klassz kis csávó mind az öt hónapjával!
A reggeli után elkezdtük új birtokunk szemrevételezését helységről helységre. Hiába láttuk kétszer már, kiürítve mégis más, kicsit sápadt, báját vesztett, látszik minden kopottsága, mint egy meztelen nő az átmulatott éjszaka után.
Elsőként a hálószobánk berendezésének, az ágy összeszerelésének látott neki párom. Ha bent van az ágy, mehet mellé a bölcső, és Manókának kész a kis nyugodt szigete. Gondoltuk mi.
Addig én a konyha alapfelszereléseinek kipakolásával foglalkoztam, közben egy személyben több szólamú kánont énekelve szórakoztattam az unalomtól egyre nyűgösebb Manót. Kellemes kettősünknek párom adott új célt, mikor enyhén kétségbeesetten egy ágydarabbal kezében megjelent a konyha küszöbén és leendő hálónkba invitált. Ágyunk már félig összeszerelt látványa fogadott és némi túlzott helyszűke. Valahogy első pillantásra is látni lehetett, hogy nem fér el a gardrobe szekrénysor az ágy mellett. Érthetetlennek tűnt számunkra a helyzet, hiszen a tulajdonostól kapott tervrajz alapján centire kiszámoltuk a bútorok helyét. Mércével a kezünkben végigkúsztuk a négy falat, elővettük a tervrajzot, és összevetettük. A tervrajzhoz képest 20-22 cm-el keskenyebb volt a szoba :-( Próbáltuk áttervezni a berendezések elhelyezését, de semmilyen más formációban sem fértünk volna el túl nagy bútorainkkal.
Újratervezés... Moha bá' hangját szívesebben hallottam volna bárhol a világon, csak ne itt és most! A mérőszalaggal végigvonulva a lakáson az eredetileg vendéghálónak szánt szoba méretei és elrendezése alapján vált új hálószobánkká. Ezt azért szerettük volna a vendégeknek, mert nincs ajtó az eredetileg szülői hálószoba és a mellette található kádas fürdőszoba + wc között. De erre még visszatérek a fürdő elemzésekor egy másik bejegyzésben.
Közben párom elugrott Anyósomért az állomásra, aki vállalta, hogy segít a beköltözésben, és némi vásárlást is elintéztek.
Mi ezalatt Manóval felfedeztük a lakás többi részét, elsőként a konyhát, és csak jegyzeteltem a kellemetlen meglepetéseket. A lista előtt le kell valamit szögeznem: a konyha első látványra nagyon ott van, sokan irigykednének méreteire, színeire. Látszik, hogy az anyagok választásakor valaki az álmát szerette volna megvalósítani. Csak elfelejtette végiggondolni azokat a funkciókat és cselekvéssorokat, amiket naponta igénybe veszünk és elkövetünk a lakás egyik legfontosabb és jellegénél fogva utólag nehezen variálható helységénél.
Az első lista (nyugi, kedves Olvasó, a szőrözős második lista nem publikus):
- a konyhai felfelé nyíló szekrényeket a zsanér nem tartja meg nyitott állapotban, de ez csak a hatalmas római tál szettel a kezemben derült ki a létrán állva; nem tört el semmi, de ne utánozzon senki!
- a felső konyhaszekrény elemek olyan keskenyek, hogy egy polcra csak egy tányéroszlop fér, egymás mellé kettő már nem. Megoldás: mélytányér + bögrék; kistányér + müzlisek; lapostányér + karcsú vizespoharak; szögletes designe tányérok + desszertes tálkák.... lehet hogy kicsit sok a tányérunk?!
- a hűtő a kamrában van, de a kamra ajtó ellentétesen nyílik, mint a hely és funkció adná, így minimum egy évig hűtőnyitásonként + 2 méter lesz a lábamban;
- már ha ki tudom nyitni a hűtőt, ugyanis felmelegedés ellen 'biztonsági záras', becsukódás után várni kell 15-20 másodpercet. Villámkezűek előnyben!
- a fűszerpolc keskeny és rövid, de fél méter magas - a legtöbb fűszeresüvegem (és a kereskedelmi forgalomban lévők is) általában 6-14 cm magasak - csak a fele üveg férne el rajta;
- a mosogató egytálcás, kerek, a sarokszekrény közepére téve. Nem egyszerűen előre kell csak dőlni egy kicsit - mivel a szekrény lábazat sem igazán praktikus kialakítású - hanem jobbra is;
- a mosogató alá szerelt, elvileg a szekrényajtó kinyitásával egyszerre nyíló szemetes űrtartalma kb. 3-4 liter. Egy vasárnapi reggeli és ebéd készítés alatt telerakom. Pontosan a mosogató medencéje alatt van, így akkor lehet csak hozzáférni a szemeteshez, ha senki sem használja a mosogatót;
és még sorolhatnám a sok kényelmetlen megoldást. Első pillantásra ez is elegendő volt frissen beköltözöttként.
Azóta szerencsére születtek apró, de praktikus ötleteink, amik gyorsabbá és könnyebbé teszik a főzést, esztétikusabbá az ebédlőt.

A lakás többi helysége a következő bejegyzések témái lesznek, és addigra remélhetőleg sikerül before-after képeket is kreálnom.


Ha ma költöztél, akkor a költözési horoszkóp szerint hűvös, enyhén szeles éjszaka várható. Előkészítetted a téli paplanokat, vízforralót, teafiltereket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése