Az utolsó szeptemberi hétvégére a szombati leves után egy Fehércsokis-szőlős kuglófot terveztem.
Botor módon pénteken kisütöttem, így szombatra már alig
maradt. Ami külön jó a receptben, hogy a lejárat közeli joghurt, maradék tej, a válogatós baba után megmaradt reszelt gyümölcs egy kis hütő-riszájklingot is lehetővé tesz.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg puha vaj
1 egész tojás
18 dkg nádcukor
1 közepes alma reszelve
1 csomag sütőpor
15 dkg tönköly búzaliszt + 15 dkg finomliszt
1 dl tej + 1 dl joghurt
fűszerek: 1 csipet só, 1 púpos tk. őrölt zöld kardamom, ½ citrom leve és reszelt héja (ha bio)
Töltelék:
15 dkg leszemezett piros szőlő
10 dkg fehér csoki darabolva vagy pasztilla
15 dkg puha vaj
1 egész tojás
18 dkg nádcukor
1 közepes alma reszelve
1 csomag sütőpor
15 dkg tönköly búzaliszt + 15 dkg finomliszt
1 dl tej + 1 dl joghurt
fűszerek: 1 csipet só, 1 púpos tk. őrölt zöld kardamom, ½ citrom leve és reszelt héja (ha bio)
Töltelék:
15 dkg leszemezett piros szőlő
10 dkg fehér csoki darabolva vagy pasztilla
A tészta hozzávalóit egy tálban
elkeverem: először kicsit krémesítem a darabos vajat (elegendő egy fakanállal 1-2 percig
keverni), majd rámérem a többi hozzávalót, és (viszonylag) csomómentesre
keverem pár perc alatt.
Ha szükséges, elő kell készíteni a kuglóf formát, kivajazni,
lisztezni. Szerencsére az enyém teflonos, így ez a lépés kimarad.
Begyújtom a sütőt alsó-felső sütési módra, 180 C-ra, mielőtt összerakom a kuglófot.
Kb. a tészta felét beleadagolom a formába, majd rászórom a
leszemezett szőlőt, a fehér csoki darabokat. A szemek egy részét jobban
belenyomkodom. Ha mind egy rétegben kerülne bele, a kivételnél szétválhat a
kisült süti.
Majd rákanalazom egyenletesen a maradék tésztát. Ha kell, kicsit
el is simogatom. A homokozó-szakkör után a forma mehet is be a sütőbe: 160
C-on, kb 45-50 perc alatt kész.
Tálalási javaslat: elég tömény tésztájú kuglóf, inkább uzsonna süti, mint reggelire való. De épp ezért nem is szárad ki olyan hamar. Mi vaníliás joghurttal öntöttük le az utolsó szeleteket. A szőlő zamata, az apró kis csokipöttyök krémessége és a fűszeres tészta izgalmas kombináció, de a vaníliakrém kifejezetten megbolondítja. Sajnos erről már nem született kép, gyorsabban elfogyott.
Második alkalommal körtével, gyömbérrel és étcsoki cseppekkel készítettem el. Ezt nem is tudtam lefotózni, hamarabb elfogyott, mint észbe kaphattam volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése