vasárnap, május 27, 2012

A barack filozófiája_esküvő1

Ha van valami, ami miatt mindenki szereti az esküvőket, az a sütemények garmadája. Nálunk sem volt másként, rengeteg, főleg csakis ünnepi alkalmakkor favorizált sütemény került az asztalra.
A Kató szelet és a marcipános-somlekváros linzer barátnőm családjának specialitásai.


Anyu a cukrásznagylexikont megszégyenítő zserbóval

és a gyümölcskenyérrel hengerelt.  Egy cukrászatból a korábban már bevált

Forrás
meggyes-mandulás makront


 és csokis medvemancsot
rendeltünk. A Vőlegény Anyukája német morzsás sütit készített - sajnos ennek nem tudom a hivatalos nevét - túrós-barackos és szedres ízekben.

Valahogy így nézett ki az első félig kész ajándékozásra induló sütemény-összeállítás:


De ami miatt ez a poszt mégis a címét kapta, az a barack fedőnevű sütemény. Számomra egy feledhető, érdektelen, mázas, cukros, likőrös, túl gej sütemény volt mindig. Jellemzően a falusi lagzik egyik alapsüteménye a barackmag mellett. Mindkettő aránytalanul sok munkát igényel készítőitől gasztronómiai értéküket tekintve. Voltam én így ezzel, míg meg nem kóstoltam Kati mamáét. Ez a BARACK az ő értelmezésében számomra új ablakot nyitott a magyar cukrászat egére.
A németalföldi iskolát megszégyenítően élethűre festett, finoman kristálycukorba forgatott, belül szaftos, de nem túl édes és ragacsos töltelékével feledhetetlen élmény volt. A kerti bokrokról még kis bűbájos levélkék is kerültek a barackokra fokozva az élethűséget.

A hitetleneknek dokumentáltuk is a nagy doboz süteményt  a megérkezés pillanatában (később már nem lett volna mit):Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése