hétfő, március 21, 2016

Gyerekes családoknál húsvétkor is kihagyhatatlan: házi mézes

Ha jól végig gondolom, nálunk nemcsak ünnepekkor, de hétköznap is kihagyhatatlan a házi mézes. Tartósítószer, mesterséges anyag mentes, és bármikor uzsonnaként előkapható. Imádják a fiúk enni és ezekkel az egyszerűen kezelhető dekortollakkal díszíteni is. Kis gyöngyökkel kombinálva a festés nagyon hosszú időre leköti őket. Főleg a nagyobbat, akinek a sikerdarabja a síszemüveget viselő angyalka lett ("hogy olyan legyen, mint Apa síeléskor"). Míg a kisebb csak azért díszít, hogy területkijelölés elven az az ő darabja lesz, és így csak ő eheti meg.

Most anyuka is bevetette magát, íme ilyen kedves darabok születtek. Nekem a türkiz-sárga kombi tojás lett a kedvencem.
Sajnos a kép nem a legjobb fényviszonyok között készült, éjjel, csomagolás után, a reggeli elajándékozás előtt erre tellett.


Az első ránézésre furcsa alakú szíveket nem megrágta valami bogár vagy kevés volt az anyag, hanem a reggeli kávésbögre szélére készültek.

Ezt a receptet különösen kedvelem, mert kevesebb benne a méz, így nem ragad annyira, könnyebb vele gyurmázni a gyerekkezeknek és hamarabb be is puhul.

Mézes recept:
75 dkg liszt
25 dkg porcukor (átszitálva)
25 dkg virágméz
2 tojás
1 késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg margarin
fűszerek tetszés szerint (én egy fél zacskó mézeskalács fűszerkeveréket teszek bele, az már kellemesen ízes, de nem zavaró a kicsiknek)
A mézet, ha nem kristályos, akkor meleg vízbe állítom egy negyed órára, így jól lehet vele dolgozni, de nem túlmeleg. Ha kristályos, akkor fel kell melegíteni, hogy folyékony legyen.
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd belemorzsolom a margarint. Aztán mehet bele a tojás és a méz. Jól összegyúrom, majd mehet a hűtőbe egy éjszakára pihenni. Volt már olyan, hogy kora délután gyúrtam be, és az esti fürdetés után már hozzá is láttam, és így sem volt rosszabb az állaga, mint szokott. Két napot is kibír a hűtőben, ha nincs időtök mind megsütni egyszerre.

Tojásforma: ugyan több helyen lehet kapni, de nem volt időm beszerezni. Készítettem egy sablont kartonból kb. 5 perc alatt. Azt vágtam körbe késsel. Ha nincs otthon papírbolti kartonod, ne ess kétségbe, a becsomagoltan vásárolt férfiingek, ruhák vagy játékok kartonpapírjai is megteszik, tuti van egy a szelektívben.

Érdemes olyan darabokat is készíteni, ahol csináltok sütés előtt egy lyukat a kiszaggatott formában, így fell is lehet akasztani dísznek. Mivel a tészta kel egy kicsit, így nagyobb lyukat kell csinálni, mint gondolnád. Ha összenőtt a lyuk, akkor sincs gond: egy éles szike segíthet, lassú mozdulatokkal kicsit csiszoljátok-kapargassátok meg vele a lyuk szélénél a tésztát.

Jó kreatívkodást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése