ennyi maradt az első kóstolás után |
Ha valaki elszánná magát, hogy hasonlóval kényeztesse magát és a családot, idepötyögöm a receptet:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél sárga tégla)
- langyos tej (1 dl az élesztő megfuttatásához + kb. 1,5 -2 dl a dagasztáshoz)
- 1 tojás
- 5 dkg kristály cukor, vaníliás cukor tetszés szerint
- csipet só
- 4-5 dkg vaj olvasztva és kihűtve
Első lépésként az élesztőt megfuttatom. Ez nálam úgy történik, hogy a tejet jól felmelegítem, beleolvasztok 1 kocka- vagy 1 teáskanálnyi cukrot, majd belemaszatolom az élesztőt. Azaz az edény alján kézzel elkenegetem, hogy homogén legyen a meleg cukros tejben.
Amíg az élesztős tej növekedik, előkészítem a többit:
- felolvasztom a vajat a mikróban, 300 W-on kb. 1,5 perc), majd hagyom kihűlni.
- a kelesztő tálamba kimérem a lisztet
- a tojást felverem, kb. 1/5-ét félreteszem egy tálkába, majd ezzel kenem meg a kalácsot sütés előtt, míg a többit a liszthez öntöm
- beleöntöm a lisztbe az élesztős tejet
- ugyanebbe az edénybe beleöntök 1,5 dl tejet, a cukrokat, sót, és meglangyítom, mialatt a cukor elolvad benne, és jobban el lehet majd dolgozni a lisztben
- hozzákeverem ezt is a liszthez, és jól összedolgozom
- ha kész, gyúrom hozzá az olvasztott vajat, eldolgozom és meleg helyre teszem kelni
Ha jól megkelt a tészta, lehet kreatívkodni:
én 4 gombócot készítettem: 3 kellett a fonott kalácshoz, a negyedikből lettek a csigák.
Fonott kalács:
Ezen nem igazán van mit részletezni, hiszen majd minden csajnak volt hosszú haja az oviban, vagy hosszú hajú babája, amin lehetett gyakorolni a hármas fonást. A kalácsot sütés előtt még kelesztem, majd megkenem tojással, és mehet a sütőbe.
A fonatokat be is lehet tölteni, akár különböző töltelékekkel, és úgy fonni össze. Nemcsak az íze, de a látvány sem utolsó.
Csigák:
a tésztát kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem olvasztott vajjal, majd megszórtam cukros kakaóporral. Feltekertem, ujjnyi széles szeletekre vágtam, elfektettem a tepsiben, és megkentem olvasztott vajjal. Ilyenkor még keleszteni kell őket, így a bemelegített sütő kinyitott ajtajára fektettem a tepsit. Lustaság fél egészség (meg plusz néhány kiló). Kb. 10-15 perc múlva mehet a sütőbe.
A csigákat meg lehet még tölteni mákkrémmel, túróval, apróra vágott és beáztatott aszalt gyümölcsökkel, szilvalekvárral. Határ a fantáziád.
Kelesztés előtt a mini csigák |
Sütés:
alsó-felsőn sütöttem, kb. 180 C-on. Nagyon rossz a beosztás (túltolták a dizájnt) a sütő gombjain, így a hőfokokkal mindig bizonytalan vagyok, bocs mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése